screen house

screenhouse_001

The remaining swimming pool of a razed cottage in Central Florida on the Alafia River, and the client’s desire to have a strong connection between interior and exterior spaces become the starting point for this project.
The house is designed as nested within a large screened porch that also encloses the existing swimming pool. Within this screened volume, a folding ribbon wall defines a partition between front and back, creating the spaces of the house and alternating orientations to the river and to the front yard. The house is defined by the residual spaces between screen and wall niches creating an in-between environment where the barrier between inside and outside is minimized while protecting from the heat and insects.
As the wall is folded back and forth, distinct rooms are created while maintaining a fluid connection from room to room. This also allows the house to be one room deep along its entire length to provide a strong connection to the river from every space and allowing each room to be cross-ventilated.

 



 

screenhouse_003

screenhouse_004

Collaborator: Doug Hecker